Educatie

RB_logo_cmykBEZOEK ARTZUID 2017 EN GEEF UW KLAS NU OP!

Vul het formulier hiernaast in om uw klas(sen) op te geven en het gratis lesmateriaal te ontvangen en/of klik hier voor de digitale educatie folder.

ARTZUID 2017 vindt plaats van 19 mei – 17 september 2017. Curator Rudi Fuchs heeft 60 abstracte beelden geselecteerd van Nederlandse en buitenlandse beeldhouwers. Deze editie wil hij de invloed van De Stijl beweging laten zien op de naoorlogse beeldhouwkunst.

Stichting Art Zuid heeft een speciaal educatieprogramma samengesteld voor lagere scholen, middelbare scholen en speciaal onderwijs. Voor kleuters is speels verhaal beschikbaar om kennis te maken met de beelden. Door sponsoring van de Rabobank Amsterdam wordt het lesmateriaal gratis beschikbaar gesteld.

Het lesmateriaal gaat in op de vernieuwing van de kunst in de 20ste eeuw, de abstractie. In de lesbrief komt De Stijl beweging aan de orde met Mondriaan, Van der Leck, Van Doesburg en Rietveld. Al lopend langs de beelden maken de leerlingen opdrachten en leren gaandeweg hoe de naoorlogse beeldhouwkunst is beïnvloed door de abstractie en zien ze voorbeelden van abstracte figuratie. Het gebruik van verschillende materialen, geometrische vormen, contouren, oppervlakten en elementair kleurgebruik komen aan de orde. Ook wordt aandacht besteed aan de unieke locatie van de beeldenroute, de Apollolaan en de Minervalaan middenin Plan-Zuid (1917) van architect H.P. Berlage.

ARTZUID is een leerzaam cultureel uitje waarmee scholieren CKV studiepunten kunnen behalen. Scholieren kunnen tijdens het bezoek picknicken, tekenen en foto’s of films maken. De scholieren van de basisscholen kunnen meedoen met de tekenwedstrijd en scholieren van de middelbare scholen kunnen filmpjes inzenden en uploaden op youtube. De Rabobank prijsuitreiking is 17 september 13.00 uur. 

In 2011 won stichting Art Zuid een belangrijke Europese erfgoedprijs in de categorie bewustwording en educatie.

  • :