ARTZUID Amsterdam Sculptuur Biënnale ASB
vliegtuig - Joost Conijn

Vliegtuig, Joost Conijn

We houden perspectief

Dit jaar vieren we 75 jaar bevrijding. Door omstandigheden doet iedereen dit op zijn eigen manier. Zelf dacht ik op 5 mei terug aan het kunstwerk Vliegtuig van Joost Conijn. Curator Jan Cremer nodigde deze kunstenaar uit om deel te nemen aan ARTZUID 2011. Zijn zelfgebouwde vliegtuig leidde tot veel gespreksstof onder bezoekers. Er werd volop gefantaseerd over vrijheid, het gaan en staan waar je wil, onbekende bestemmingen en nieuwe ontmoetingen. Wat als ik zelf kon vliegen? Waar zou ik dan heen willen? Avonturier Joost Conijn wilde met eigen ogen zien wat er gaande is in de wereld. Hij reisde met zijn vliegtuig door Afrika. De rijkdom van het reizen zit hem in de onvoorziene gebeurtenissen, aldus Conijn.

Momenteel zijn de mogelijkheden om te reizen beperkt, maar onze fantasie hoeft niet stil te staan. Voorzichtig kunnen we weer aan de toekomst denken. Al zal deze er voor velen anders uit zien dan verwacht. We kunnen niet anders dan positief blijven. Door het regeringsbesluit dat de lagere scholen weer opengaan, kunnen de ARTZUID Art Camps voor kinderen tussen de 5-12 jaar deze zomervakantie doorgaan. Ook de Hildo Krop tours in juni en juli gaan door. Vanzelfsprekend treffen we de nodige maatregelen, zodat deelnemers veilig kunnen meedoen. Ons team is in ieder geval blij dat we aan de slag kunnen met onze activiteiten.

Cintha van Heeswijck,
Directeur stichting Art Zuid

ART CAMP - Zomervakantie

ART CAMP-small
De kinderen gaan deze week weer naar school! Ook het ARTZUID ART CAMP kan gelukkig deze zomervakantie doorgaan. We hebben maatregelen genomen om de veiligheid van de kinderen en de begeleiders te garanderen. Het maximaal aantal kinderen per week is teruggebracht naar 20. We werken met 2 groepen van 10 om voldoende afstand te kunnen bewaren. Het aantal beschikbare plekken is beperkt dus wees er snel bij!

ARTZUID ART CAMP is hét kunstkamp van Amsterdam waar kinderen tussen de 5 en 12 jaar zelf kunst maken. Spelenderwijs leren ze over verschillende kunstvormen en materialen en ontmoeten nieuwe vriendjes. Uw kind kan 5 dagen lang zijn creatieve geest de vrije loop laten.
Week 1 (6 – 10 juli 2020) VOL
Week 2 (13 – 17 juli 2020)
Week 3 (20 – 24 juli 2020)
Week 4 (27 – 31 juli 2020)
Week 5 (3 – 7 augustus 2020)
Week 6 (10 – 14 augustus 2020)
U kunt boeken via www.artzuid.nl/artcamp. Indien het kamp van overheidswege onverhoeds niet door kan gaan ontvangt u uw geld retour.

Tip voor thuis 1: Kunst vergelijken

Nieuwsbrief mei - vergelijking

vlnr. maker onbekend, Ernst Ludwig Kirchner, Pablo Picasso en Wangechi Mutu.

De afgelopen maanden hebben veel mensen hun huis opgeruimd en de boekenkasten geordend. Een van onze vrijwilligers gaf de tip eens samen een stapel kunstboeken te pakken, vergelijkingen tussen kunstwerken te zoeken en daar samen over te praten. We zijn onze boekenverzameling ingedoken en hebben kunstwerken van vier verschillende kunstenaars besproken.

De beelden laten zien hoe kunstenaars uit verschillende culturen elkaar over en weer beïnvloeden en samen verantwoordelijk zijn voor de vorming van de wereldkunstgeschiedenis. Van links naar rechts: een oud beeld uit Kameroen van een Bangwa Koningin maker onbekend; de beelden van Ernst Ludwig Kirchner en Pablo Picasso; en als laatste een werk van de hedendaagse Keniaanse kunstenaar Wangechi Mutu. Het zijn sculpturen van expressieve kunstenaars, die de persoonlijke uitbeelding van hun gevoelens vooropstellen. De sculpturen zijn gericht op emotionele beleving en kwetsbaarheid en worden gekenmerkt door beweeglijkheid en vrijheid van vorm.

We zijn benieuwd of u andere vergelijkingen kunt maken en ontvangen deze graag via [email protected]

Tip voor thuis 2: Zelf kunst maken

ARTZUID-beeldhouwpakket
“Het beeld zit al in de steen verborgen. Ik hoef enkel maar weg te halen wat teveel is.” Michelangelo

Altijd al zelf willen beeldhouwen? Dit is uw kans. De afgelopen periode hebben we nagedacht hoe we activiteiten kunnen ontwikkelen die je samen met het gezin kunt doen. We bieden een beeldhouwpakket aan dat geschikt is voor jong en oud. Ervaring als beeldhouwer is niet nodig, de speksteen is zacht en makkelijk te bewerken.

Via onze website kunt u het ARTZUID beeldhouwpakket bestellen. Met uw aankoop steunt u stichting Art Zuid en draagt u direct bij aan het mogelijk maken van onze activiteiten.

Het beeldhouwpakket bevat:
- Handleiding
- 1 speksteen
- 1 rasp (grove en fijne kant)
- 1 grof en fijn schuurpapier
- 1 hardhouten sokkel met rvs pin

Hildo Krop tours

ARTZUID-Hildo Krop-small
De Hildo krop tours gaan bijna van start! Om een veilige rondleiding in onze 1,5 meter maatschappij te kunnen bieden heeft stichting ARTZUID de volgende maatregelen getroffen:
- Max. 10 personen per rondleider
- Rondleider spreekt met stem versterker
- We houden 1,5 m afstand tot elkaar
Ps. De Engelstalige rondleidingen op de zaterdagen komen te vervallen.

- NED tour (zondag 7 juni 2020)
- NED tour (zondag 14 juni 2020)
- NED tour (zondag 21 juni 2020)
- NED tour (zondag 28 juni 2020)
- NED tour (zondag 5 juli 2020)

Het aantal plekken is beperkt dus wees er snel bij. Indien de tours van overheidswege onverhoeds niet door kunnen gaan ontvangt u uw geld retour.

Vrienden in Curaçao

ARTZUID-IBB
Iedere editie van ARTZUID zorgen we dat Antilliaanse kunstenaars vertegenwoordigd zijn op onze beeldenroute. In 2013 nam kunstenaar David Bade deel. Hij is tevens oprichter van Stichting Instituto Buena Bista (IBB) op Curaçao. Dit is een centrum voor hedendaagse kunst waar talentvolle jongeren tussen de 16 en 26 jaar een kunsteducatietraject volgen. De studenten komen uit alle lagen van de gemeenschap.

Curaçao is net als Nederland hard getroffen door COVID-19. David Bade berichtte ons als volgt: “Veel gezinnen op Curaçao weten momenteel niet meer hoe zij voor de basisbehoeften van eten en de maandelijkse lasten moeten zorgen. Ook veel families van onze studenten zijn getroffen. Het IBB team heeft de afgelopen weken de helpende hand uitgestoken naar deze studenten en hun families. Zonder extra hulp kunnen wij deze steun niet blijven bieden. Deze crisis heeft niet alleen nu negatieve effecten, maar wij verwachten schaarste en problemen voor langere duur.”

Stichting Art Zuid leeft mee met onze goede vrienden in Curaçao en hecht eraan het kunstenaarsklimaat daar op peil te houden. Wilt u stichting IBB helpen in deze moeilijke tijd? Ieder bedrag is welkom. U kunt een gift overmaken op bankrekening:
NL02INGB 000 4648 418 t.n.v. dhr. D. Bade o.v.v. gift voor stichting IBB.

Voor meer informatie over stichting IBB kunt u een e-mail sturen naar [email protected]. De activiteiten van de stichting zijn ook te volgen via sociale media: Facebook @institutobuenabista en Instagram @ibbcuracao.

Beoordeel ARTZUID op Google

rondleidingen ARTZUID 2019
Stichting Art Zuid steunen kan ook zonder een financiële bijdrage! Heeft u de afgelopen jaren genoten van ARTZUID? Wilt u dan meewerken aan een positieve beoordeling van ARTZUID op Google. We streven ernaar ARTZUID 2021 online nog beter vindbaar te maken, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van de tentoonstelling.

Een beoordeling schrijven kan gemakkelijk door te klikken op onderstaande knop. Het neemt 30 seconden in beslag. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.

Favoriet op Facebook

ARTZUID Favoriet beeld
Om evenwicht te bieden aan de huidige sociale media berichten wilden we wat positiviteit toevoegen aan de Facebook tijdlijnen. Het initiatief om onze favoriete kunstwerken te delen op Facebook werd met open armen ontvangen. We willen iedereen die de tijd heeft genomen om zijn/haar favoriet met ons te delen dan ook hartelijk bedanken.

Heeft u nog een favoriet beeldhouwwerk dat u graag wilt delen? Stuur dan een afbeelding hiervan met korte toelichting waarom dit uw favoriet is naar [email protected]. Wij selecteren de mooiste verhalen en plaatsen deze op onze Facebookpagina.

Blijf op de hoogte, volg @ARTZUID

facebook youtube instagram pinterest twitter