Hildo Krop 2020 Jubileumjaar

In 2020 is het vijftig jaar geleden dat kunstenaar Hildo Krop (1884-1970) in het harnas is gestorven. Met het themajaar Hildo Krop 2020 staat een groot aantal culturele organisaties stil bij de betekenis van Krop als kunstenaar en idealist.
Begonnen als banketbakker in Steenwijk, begeeft Krop zich in 1906 op het pad van de kunst. Na opleidingen en stages krijgt zijn carrière in 1913 een vliegende start dankzij een prestigieuze opdracht voor Het Scheepvaarthuis aan de Amsterdamse Prins Hendrikkade. Vanaf 1916 heeft hij veertig jaar lang een parttime betrekking bij de gemeente Amsterdam en verschijnen er zoveel beeldhouwwerken van zijn hand in het straatbeeld, dat het hem in 1956 de eretitel stadsbeeldhouwer oplevert. Naast zijn werk voor de gemeente, voert Krop ook in eigen atelier opdrachten en vrij werk uit. Hierdoor vergroot zijn zichtbaarheid zowel binnen als buiten zijn stad.

In dit programma vindt u de betrokken organisaties die in het kader van het vieringsjaar Hildo Krop 2020 speciale arrangementen aanbieden.

Programma deelnemende organisaties

ARTZUID Viering Hildo Krop 2020

Hildo Krop (1884 – 1970)

ARTZUID Programma agenda nieuwsbrief

ARTZUID – Gevelbeeldentours

Hildo Krop en tijdgenoten

De rijkdom aan beeldhouwkunst in de openbare ruimte is gigantisch in Plan Zuid van Berlage. Wie een beetje oplet ziet overal beeldhouwkunst op straat, van zowel Hildo Krop – die duidelijk zijn hoofdrol opeist met zijn werk – als andere kunstenaars.

Behalve de kunstwerken van Hildo Krop zijn ook kunstwerken van tijdgenoten te vinden in Plan Zuid, voor wie veel minder werk overbleef. Zij moesten het vooral hebben van de Amsterdamse School-architecten die werkten voor particuliere opdrachtgevers. Zo gaf onder andere Gerrit Jan Rutgers mooie opdrachten aan verschillende kunstenaars. Tijdens deze expressionistische stroming behoorde kunst toe aan het volk en moest het daarom prijken aan gebouwen, in plantsoenen, op pleinen en aan bruggen. De leden verlangden naar een hechte gemeenschap. In de huidige tijd van het individualisme verdient deze periode van de Nederlandse geschiedenis daarom extra aandacht.

Hildo Krop en tijdgenoten gevelbeelden tours

Ontdek de verborgen kunstwerken van Hildo Krop en tijdgenoten tijdens de ARTZUID gevelbeelden tours. Vanaf 7 juni 2020 neemt de kunsthistoricus op zaterdagen en zondagen een groep van jong en oud mee door Plan Zuid van Berlage. U wandelt met ARTZUID langs gebouwen en plantsoenen, over pleinen en bruggen. Al met al een tour die u niet wilt missen! Groepen kunnen op elke gewenste dag reserveren door een mail te sturen naar [email protected].

Locatie
ARTZUID – Gevelbeeldentours
Startpunt rondleidingen
Apollo House, Apollolaan 15
1077 RV Amsterdam

Grand Hotel Amrâth Amsterdam Logo

Grand Hotel Amrâth Amsterdam

De carrière van Hildo Krop maakt een vliegende start met zijn bijdrage van gevelsculpturen aan het eerste en later ook aan het tweede bouwdeel van Het Scheepvaarthuis. De groei die de kunstenaar doormaakte, is daaraan goed af te lezen. Zijn consoleportretten uit de periode 1913-1916 zijn meer ingetogen en minder uitgewerkt dan de expressievere uit de periode 1926-1928.

Hildo Krop 2020 arrangement

Ervaar het iconische Scheepvaarthuis en kom meer te weten over een van de meest veelzijdige kunstenaars van de Amsterdamse School. Boek een exclusief arrangement in dit Grand Hotel vol kunst en historie.

Locatie
Grand Hotel Amrâth Amsterdam
Gehuisvest in Het Scheepvaarthuis
Prins Hendrikkade 108
1011 AK Amsterdam

Hildo Krop Viering

Hildo Krop Museum

Tentoonstelling ‘De faun in het werk van Hildo Krop’

De figuratie in het beeldhouwwerk van Krop is vaak nogal raadselachtig. Dat is in het bijzonder het geval als Krop de faun in zijn werk introduceert. Tussen 1916 en 1930 vervaardigde hij veel werk waarin de faun een prominente plaats inneemt. Tijdens het Hildo Krop jaar in 2020 wordt door het Hildo Krop Museum dit mythologisch wezen in zijn werk belicht, zowel met een expositie als met de publicatie van een rijk geïllustreerd boek.

Ook is het Hildo Krop Kenniscentrum digitaal toegankelijk. Deze website geeft met ca. 3.000 foto’s en beschrijvingen op ruim 300 pagina’s een zo volledig mogelijk beeld van het werk van Hildo Krop. Zie: www.timswings.nl/hildokrop

Bovendien heeft de gemeente Steenwijkerland de intentie een bronzen beeld uit de collectie van het Hildo Krop Museum een plaats te geven in de openbare ruimte van Steenwijk. Hiermee wil de gemeente het belang van de beeldhouwer in zijn geboorteplaats onderstrepen.

Locatie
Hildo Krop Museum
Gasthuislaan 2
8331 MX Steenwijk

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum stelt al bijna 125 jaar lang meubelen en andere ontwerpen voor het interieur tentoon. Vanaf 1934 worden deze ook actief verzameld. Het Stedelijk heeft vanaf 1929 bijna 30 stukken van Krop in de collectie opgenomen en zijn werk was eerder al in vele tentoonstellingen te zien. De meeste recente zijn de tentoonstelling ‘Wonen in de Amsterdamse School’ in 2016 en bovendien de huidige collectiepresentatie STEDELIJK BASE.

Tentoonstelling ‘Van Thonet tot Dutch Design: 125 jaar wonen in het Stedelijk’ met werk van Hildo Krop

In deze tentoonstelling zijn onder andere hoogtepunten uit de geschiedenis van de vormgeving te zien, verweven met de eigen presentatie- en verzamelhistorie van het Stedelijk museum.

Bekende ontwerpen waaronder stukken van de Gebroeders Thonet, Gerrit Rietveld, Charlotte Perriand, Verner Panton, Richard Hutten, Hella Jongerius en anderen worden afgewisseld met onbekendere of niet eerder getoonde stukken van Bertha Bake, de Wiener Werkstätte (o.a. Vally Wieselthier), Lambertus Zwiers, Nanna Ditzel, Patrick Jouin en Aldo van den Nieuwelaar.

Ook meubelen en sculpturen van Hildo Krop zijn in de tentoonstelling opgenomen als belangrijke voorbeelden van de Amsterdamse School.

De tentoonstelling loopt van juli 2020 – maart 2021.

Locatie
Stedelijk Museum Amsterdam
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam

ARCAM - Hildo Krop Viering

ARCAM – Architectuur Centrum Amsterdam

Fototentoonstelling ‘Het hedendaagse ornament’

In de zomer van 2020 staat ARCAM stil bij het themajaar Hildo Krop door middel van een grote fototentoonstelling over het hedendaagse ornament in het Amsterdamse straatbeeld.

Met vragen als, ‘Op welke manier hebben hedendaagse architecten zich laten inspireren door dé stadsbeeldhouwer van Amsterdam van de twintigste eeuw?’ en ‘Wat is vandaag de dag de betekenis van het ornament op sociaal, communicatief en functioneel niveau?’. Geïllustreerd met de mooiste architectuurfotografie gaan we dus op zoek naar de betekenis van het hedendaagse ornament in deze gratis te bezoeken fototentoonstelling.

De fototentoonstelling is van 9 juni t/m 15 november, dinsdag t/m zondag van 13:00-17:00 uur te zien bij ARCAM. De precieze data worden binnenkort bekend gemaakt!

Locatie
ARCAM – Architectuur Centrum Amsterdam
Prins Hendrikkade 600
1011 VX Amsterdam

Amsterdamse School Museum Het Schip

Amsterdamse School Museum – Het Schip

Museum Het Schip viert het Hildo Krop feestjaar met diverse activiteiten waaronder fietstochten, workshops en lezingen. Krop maakte in en rond Het Schip bijzonder beeldhouwwerk. De wekelijkse themarondleiding ‘Schatten van de Volkshuisvesting’ bij Museum Het Schip start op zaterdagen om 14.15 uur.

Locatie
Amsterdamse School Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam